Studiu alarmant: Unul din cinci copii din România este dependent de rețelele de socializare

Studiu alarmant: Unul din cinci copii din România este dependent de rețelele de socializare

AVERTISMENT. România este în topul ţărilor în care copiii sunt dependenţi de social media, arată un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). 22% dintre copiii români cu vârste între 11 şi 15 ani se încadrează în categoria celor care folosesc social media în mod problematic, adică au dezvoltat o dependenţă. Procentul din România este dublu faţă de media acestor state care au intrat în studiul OMS.

Psihologi, consilieri parentali şi profesori atrag atenţia asupra pericolelor din ecranele colorate. În cel mai mare spital de urgenţă pentru copii din Capitală, Grigore Alexandrescu, au ajuns mai mulţi copii cu fracturi şi lovituri în urma unei provocări pe reţeaua TikTok, informează Mediafax.

„Social media contribuie la dezvoltarea unor standarde nerealiste legate de imaginea corporală sau succesul personal, ceea ce poate duce la scăderea stimei de sine, anxietate şi depresie. Copiii şi adolescenţii devin vulnerabili la fenomene precum cyberbullyingul sau compararea constantă cu alţii, ceea ce poate afecta sănătatea emoţională. În plus, expunerea prelungită la mediul online favorizează izolarea socială şi dificultăţile în a dezvolta relaţii autentice în viaţa reală“, a spus psihologul Mariana Demeter, fondatoarea Clinicii Alegria.

Specialista a atras atenţia că minorii sunt foarte expuşi la depen­denţa de social media, creierul lor se află în plină dezvoltare, iar reţelele asta fac: stimulează constant eli­be­rarea de dopamină, cu­noscut şi ca hormonul recom­pensei, ceea ce îi atrage şi îi face să revină constant pentru o „doză“ şi mai mare.

„Spre deo­se­bire de alte forme de depen­denţă, cum ar fi cea de substanţe, de­pen­denţa de social media este mai subtilă şi poate trece neob­ser­vată mult timp. Cu toate acestea, efectele sale pot fi la fel de dăunătoare, incluzând dificultăţi de concentrare, iritabilitate şi pierderea interesului pentru alte activităţi“, a mai spus Mariana Demeter.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.