ANCOM cere suspendarea platformei TikTok în România pe fondul suspiciunilor privind alegerile prezidențiale

ANCOM cere suspendarea platformei TikTok în România pe fondul suspiciunilor privind alegerile prezidențiale

SUSPENDARE. Pavel Popescu, vicepreședinte al ANCOM, a anunțat că va solicita suspendarea platformei TikTok în România începând de joi, 28 noiembrie 2024. Decizia vine ca urmare a suspiciunilor privind manipularea alegerilor prezidențiale din primul tur, prin utilizarea algoritmilor platformei pentru influențarea procesului electoral. „Suspendarea va dura până la finalizarea anchetei oficiale,” a scris acesta pe Facebook.

Reclamații privind comportamentul TikTok în campanie
Potrivit lui Popescu, instituțiile statului investighează modificările aduse algoritmului TikTok în perioada electorală, platforma fiind acuzată că nu a respectat regulamentul de desfășurare a alegerilor. ANCOM a transmis mai multe notificări referitoare la conținut ilegal distribuit, însă măsurile din partea platformei au întârziat să apară.

DNSC și avertismentele din trecut
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a reamintit că, încă din 2023, a cerut instituțiilor publice să interzică TikTok, invocând riscuri majore de securitate cibernetică. Platforma a fost utilizată intens de candidatul independent Călin Georgescu, ceea ce a ridicat întrebări suplimentare cu privire la influența rețelelor sociale asupra rezultatelor alegerilor.

Ministrul Bogdan Ivan, sub presiune
În paralel, Valentin Jucan, vicepreședinte CNA, a cerut demisia ministrului Bogdan Ivan, acuzându-l că a participat la discuții cu reprezentanții TikTok la Dublin fără informarea prealabilă a autorităților relevante. Ivan a recunoscut vizita, precizând că a fost invitat pentru a observa mecanismele de transparență ale platformei, dar a subliniat că rezultatele colaborării au fost nesatisfăcătoare.

Această situație amplifică tensiunile din jurul alegerilor prezidențiale, subliniind importanța unei reglementări stricte în utilizarea rețelelor sociale în procesele democratice.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.