DESPĂGUBIRI. Victimele tragediei de la clubul Colectiv și familiile acestora au primit o notificare neașteptată: sunt chemate în instanță de ISU București-Ilfov, care le solicită să returneze o parte din despăgubirile primite. Această situație neobișnuită a apărut după ce, în urma unei contestații, ISU a obținut o reducere a onorariilor executorilor judecătorești care s-au ocupat de plățile despăgubirilor. Astfel, victimele incendiului de la Colectiv sunt acum obligate să suporte aceste diferențe de cost, o cerință pe care mulți o consideră injustă și care reaprinde traumele tragediei din 2015.
Incendiul devastator din 30 octombrie 2015, declanșat în clubul Colectiv din București, a făcut 64 de victime și a rănit sute de oameni. Tribunalul București a stabilit în 2019 acordarea de despăgubiri în valoare de 60 de milioane de euro pentru supraviețuitori și familiile celor decedați. ISU București-Ilfov a fost găsit responsabil și obligat să plătească aceste despăgubiri, însă plățile au fost efectuate prin intermediul unor executori judecătorești care au aplicat onorarii maxime.
După ce ISU a contestat în instanță valoarea acestor onorarii, instituția a obținut reducerea acestora, iar acum încearcă să recupereze diferențele de la victime. Reacțiile nu au întârziat să apară: Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului, a declarat că este o „aberație” ca victimele să fie executate în locul executorilor judecătorești, care ar fi trebuit trași la răspundere pentru tarifele mari. Eugen Iancu, tatăl unei victime, a subliniat ironic că acum el și familia sa sunt „executați” de sistemul care ar fi trebuit să le ofere sprijin.
În seara incendiului, pe 30 octombrie 2015, trupa Goodbye To Gravity susținea un concert de lansare la clubul Colectiv. Artificiile aprinse în timpul spectacolului au provocat un incendiu care s-a extins rapid, incendiind tavanul clubului și provocând o evacuare haotică. Anchetatorii au descoperit că incendiul a avut loc pe fondul nerespectării măsurilor de siguranță și securitate la incendiu, iar cei responsabili au fost trimiși în judecată.
În dosarul Colectiv, Tribunalul București a stabilit vinovăția mai multor persoane și instituții pentru neglijență și încălcarea normelor de siguranță. Printre cei condamnați se numără patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu – fiecare primind o pedeapsă de 11 ani și 8 luni pentru ucidere din culpă și vătămare corporală. Daniela Niță, patroana firmei de artificii, a primit 12 ani și 8 luni de închisoare, iar alți doi pirotehniști, Viorel Zaharia și Marian Moise, au fost condamnați la 9 ani și 8 luni, respectiv 10 ani de închisoare. Mai mulți funcționari din Primăria Sectorului 4 au primit pedepse cu închisoarea pentru abuz în serviciu, inclusiv fostul primar Cristian Popescu Piedone, care a fost condamnat la 4 ani cu executare.
În 2019, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a fost audiat în legătură cu intervenția autorităților la locul tragediei și cu transferul victimelor către spitale din străinătate. De asemenea, Tribunalul București a dispus ca toate persoanele condamnate în dosar să plătească, împreună cu Primăria Sector 4 și ISU București-Ilfov, despăgubiri morale și materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului.
Lasă un comentariu