ANAF introduce Declarația unică precompletată din 2026 și elimină estimările: schimbări importante pentru PFA și proprietarii de imobile

ANAF introduce Declarația unică precompletată din 2026 și elimină estimările: schimbări importante pentru PFA și proprietarii de imobile

FISCAL. Începând cu anul 2026, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va trimite românilor Declarația unică precompletată pentru veniturile obținute în anul 2025. Noua metodă va include informații despre veniturile realizate, impozitul pe venit datorat, baza de calcul pentru contribuțiile sociale și de sănătate, precum și sumele datorate, conform datelor din bazele ANAF.

Procesul de completare automată, verificare și trimitere a Declarației unice va fi reglementat prin ordin al președintelui ANAF. În plus, se va renunța la obligativitatea completării declarației pentru veniturile estimate, contribuabilii scăpând astfel de estimările anuale pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale, dar și de raportarea modificărilor sau recalculărilor aferente.

În viitor, contribuabilii nu vor mai fi obligați să depună Declarația unică în cazul în care încep, întrerup sau încheie o activitate în cursul anului fiscal. Aceasta măsură vizează inclusiv persoanele care întrerup temporar activitatea sau care suspendă activitatea conform legislației, precum și cele care înregistrează modificări de contracte de închiriere. Declarația unică va fi depusă doar până la 25 mai anul următor celui în care s-au obținut veniturile.

Pentru cei care obțin venituri din chirii, obligația va include și înregistrarea contractului de închiriere, împreună cu eventualele modificări, în termen de 30 de zile de la apariția acestora, la autoritatea fiscală. În cazurile de coproprietate, un singur proprietar, uzufructuar sau alt deținător legal va trebui desemnat pentru a îndeplini această formalitate.

În cazul contribuabililor care obțin venituri determinate pe baza normelor de venit, dacă în anul fiscal anterior au realizat un venit brut anual ce depășește echivalentul în lei a 25.000 de euro, aceștia vor fi obligați să calculeze venitul net în sistem real din anul fiscal următor. Cursul de schimb pentru conversia sumei de 25.000 de euro în lei va fi cel mediu anual, comunicat de Banca Națională a României pentru anul respectiv.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.