SĂNĂTATE. Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral (ALIA) a organizat, pe 23 octombrie 2024, Gala „NOI pentru EI”, un eveniment dedicat recunoașterii celor mai implicați medici în tratarea bolnavilor de accident vascular cerebral (AVC). Printre cei premiați s-a numărat și dr. Lucian Mărginean, medic primar de radiologie intervențională la Spitalul Județean din Târgu Mureș, pentru eforturile sale excepționale în salvarea vieților pacienților cu AVC.
Momentul central al evenimentului a fost marcat de povestea impresionantă a Amaliei, o tânără de doar 17 ani care a suferit un AVC în timp ce se afla la școală. Din fericire, un medic prezent în curtea instituției a recunoscut rapid simptomele și a trimis-o de urgență la Spitalul Județean din Târgu Mureș. Acolo, Amalia avea nevoie de o trombectomie, o intervenție complexă de extragere a cheagului de sânge care îi bloca artera cerebrală.
Deși în România nu există un serviciu de gardă pentru astfel de intervenții, dr. Lucian Mărginean, aflat deja în drum spre casă, s-a întors special pentru a-i efectua procedura salvatoare. „A fost bucuria noastră că în după amiaza aceea am salvat o tânără”, a declarat emoționat medicul Mărginean.
Amalia, vizibil emoționată, a urcat pe scenă pentru a-i mulțumi doctorului Mărginean, în aplauzele publicului prezent la gală. „S-a întors din drum ca să-mi facă mie intervenția. Îi mulțumesc foarte mult, poate acuma nu eram aici”, a spus tânăra.
În România, mai puțin de 25 de specialiști pot efectua trombectomii, o procedură vitală în cazurile grave de AVC. Doi dintre acești specialiști, medicii Monica Mănișor și Dan Mihoc, s-au întors din Franța și lucrează acum în centrele medicale din Oradea și Sibiu.
Astfel de inițiative subliniază necesitatea formării mai multor specialiști în domeniul tratamentului AVC în România, pentru a oferi pacienților o șansă reală la recuperare și viață.
Lasă un comentariu