Dr. Lucian Mărginean premiat la Gala „NOI pentru EI” pentru implicarea în tratarea pacienților cu AVC

Dr. Lucian Mărginean premiat la Gala „NOI pentru EI” pentru implicarea în tratarea pacienților cu AVC

SĂNĂTATE. Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral (ALIA) a organizat, pe 23 octombrie 2024, Gala „NOI pentru EI”, un eveniment dedicat recunoașterii celor mai implicați medici în tratarea bolnavilor de accident vascular cerebral (AVC). Printre cei premiați s-a numărat și dr. Lucian Mărginean, medic primar de radiologie intervențională la Spitalul Județean din Târgu Mureș, pentru eforturile sale excepționale în salvarea vieților pacienților cu AVC.

Momentul central al evenimentului a fost marcat de povestea impresionantă a Amaliei, o tânără de doar 17 ani care a suferit un AVC în timp ce se afla la școală. Din fericire, un medic prezent în curtea instituției a recunoscut rapid simptomele și a trimis-o de urgență la Spitalul Județean din Târgu Mureș. Acolo, Amalia avea nevoie de o trombectomie, o intervenție complexă de extragere a cheagului de sânge care îi bloca artera cerebrală.

Deși în România nu există un serviciu de gardă pentru astfel de intervenții, dr. Lucian Mărginean, aflat deja în drum spre casă, s-a întors special pentru a-i efectua procedura salvatoare. „A fost bucuria noastră că în după amiaza aceea am salvat o tânără”, a declarat emoționat medicul Mărginean.

Amalia, vizibil emoționată, a urcat pe scenă pentru a-i mulțumi doctorului Mărginean, în aplauzele publicului prezent la gală. „S-a întors din drum ca să-mi facă mie intervenția. Îi mulțumesc foarte mult, poate acuma nu eram aici”, a spus tânăra.

În România, mai puțin de 25 de specialiști pot efectua trombectomii, o procedură vitală în cazurile grave de AVC. Doi dintre acești specialiști, medicii Monica Mănișor și Dan Mihoc, s-au întors din Franța și lucrează acum în centrele medicale din Oradea și Sibiu.

Astfel de inițiative subliniază necesitatea formării mai multor specialiști în domeniul tratamentului AVC în România, pentru a oferi pacienților o șansă reală la recuperare și viață.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.