ARME. Companii de renume, cum ar fi RTX din SUA, MBDA din Europa și QinetiQ din Marea Britanie, își îndreaptă atenția către tehnologia avansată a armelor cu laser, o inovație care a fost considerată mult timp ca fiind doar un concept de science fiction, conform Financial Times.
Cursa pentru dezvoltarea acestor arme, capabile să taie metalul și să distrugă componente electronice, a devenit urgentă în contextul proliferării dronelor și rachetelor ieftine. De exemplu, navele britanice și americane au fost nevoite să lanseze rachete de milioane de dolari pentru a doborî drone cu costuri reduse, ceea ce a generat întrebări despre sustenabilitatea economică a acestor strategii. James Black, cercetător în domeniul apărării, subliniază că este ineficient să folosești un interceptor de milioane de dolari pentru a distruge o dronă de câteva sute de dolari.
Statele Unite cercetează de zeci de ani tehnologia „armelor cu energie dirijată”, cum ar fi laserele și microundele de mare putere. Această tehnologie a fost parțial dezvoltată în cadrul inițiativei „Războiul stelelor” din perioada Reagan. Recent, armata americană a folosit lasere de înaltă energie pentru a doborî drone în Orientul Mijlociu, un pas important în dezvoltarea acestei industrii. Alte țări, inclusiv Regatul Unit, Franța, Rusia, Coreea de Sud și China, investesc de asemenea în arme cu energie dirijată.
Ministerul britanic al Apărării a anunțat că va accelera dezvoltarea laserului DragonFire, destinat navelor Royal Navy, care ar putea avea un cost de aproximativ 10 lire sterline per lovitură. Prototipul DragonFire are o putere de 50 kW, superioară altor sisteme, dar rămâne o provocare tehnică să mențină laserul pe țintă pentru câteva secunde.
Deși progresele sunt semnificative, utilizarea pe termen scurt a armelor cu laser ar putea fi limitată din cauza dependenței lor de liniile de vedere directe, care pot fi afectate de fum și alți poluanți.
În plus, sistemele laser sunt costisitoare de construit, iar guvernele trebuie să cântărească costurile de dezvoltare în raport cu economiile pe termen lung.
Experții sugerează că, odată ce tehnologia va fi complet dezvoltată, armele cu laser vor fi mai degrabă complementare pe câmpul de luptă decât o soluție unică. Acestea vor adăuga un nou instrument în arsenalul de apărare, oferind o opțiune cu costuri mai reduse pentru angajare în diverse situații.
Lasă un comentariu