MUNCĂ. Conform celor mai recente statistici, cetățenii din România și Grecia se numără printre cei care muncesc cel mai mult în Uniunea Europeană. România a fost, de-a lungul anilor, recunoscută pentru orele lungi petrecute la locul de muncă, fiind la egalitate cu Grecia în acest clasament.
Un studiu realizat de Eurostat în primăvara acestui an a evidențiat că românii lucrează, în medie, 39,5 ore pe săptămână, ceea ce îi plasează printre cei mai harnici angajați din Europa, chiar și în condițiile unor salarii printre cele mai mici din Uniune. Grecii, cu o medie de 40 de ore, se află cu puțin înaintea românilor.
În contrast, angajații din Olanda lucrează în medie doar 32 de ore pe săptămână, fiind cu 7 ore mai puțin decât românii. Germanii, de exemplu, lucrează 34 de ore pe săptămână, iar austriecii 33,5 ore.
O analiză recentă de la Visual Capitalist a prezentat o hartă a orelor muncite săptămânal în rândul europenilor, bazată pe Sondajul Forței de Muncă al Eurostat din 2023. Această cercetare se concentrează pe angajații cu vârste între 20 și 64 de ani, având în vedere atât munca cu normă întreagă, cât și pe cea cu normă parțială.
România, la fel ca și Grecia, a ajuns la o medie de 40 de ore muncite pe săptămână. În spatele lor, se află polonezii, care muncesc în medie 39 de ore, urmat de unguri, slovaci, cehi, croați, portughezi, sloveni, lituanieni și letoni, toți cu 38 de ore. Maltezii lucrează 37 de ore pe săptămână.
La polul opus, Olanda se află în fruntea listei cu doar 32 de ore muncite, urmată de Germania, Danemarca, Norvegia și Austria, toate cu câte 34 de ore. Belgia și Luxemburg vin imediat după, cu 35 de ore.
Extinzând privirea la întreaga Europă, inclusiv Turcia, românii se mențin într-o poziție onorabilă în ceea ce privește orele lucrate. Doar turcii, sârbii și bosniacii depășesc România, însă nu cu mult.
Iată o scurtă ierarhie a țărilor în funcție de orele muncite pe săptămână:
- Turcia: 44 ore
- Serbia: 42 ore
- Bosnia și Herțegovina: 41 ore
- Grecia: 40 ore
- România: 40 ore
- Polonia: 39 ore
- Bulgaria: 39 ore
- Cipru: 39 ore
- Letonia: 38 ore
- Lituania: 38 ore
- Croația: 38 ore
- Slovenia: 38 ore
- Ungaria: 38 ore
- Portugalia: 38 ore
- Slovacia: 38 ore
- Malta: 37 ore
- Estonia: 36 ore
- Spania: 36 ore
- Islanda: 36 ore
Aceste date reflectă nu doar nivelul de angajare, ci și cultura muncii din fiecare țară, evidențiind diferențele semnificative în stilurile de viață și în economiile europene.
Lasă un comentariu