România construiește primele fabrici de panouri fotovoltaice pentru a-și asigura independența energetică

România construiește primele fabrici de panouri fotovoltaice pentru a-și asigura independența energetică

ENERGIE. România va construi prima sa fabrică de panouri fotovoltaice la Sfântu Gheorghe, cu finanțare europeană și un sprijin guvernamental de 3,89 milioane de euro.

Aceasta este parte dintr-o inițiativă mai amplă susținută de stat pentru dezvoltarea infrastructurii energetice verzi, în conformitate cu Strategia Energetică Națională.

Fabrica va fi realizată de compania KBK Kraft Projekt din Brașov, urmând să aibă o capacitate anuală de producție de 140 MW. Alte două proiecte similare vor fi dezvoltate de firmele Heliomit SRL la Bârlad și Carroponte SRL în județul Brăila, toate beneficiind de fonduri din schema de ajutor de stat. Această schemă, care are un buget total de 64,675 milioane de euro, urmărește să atingă o capacitate totală de producție de 200 MW până la finalul anului 2025.

Guvernul a aprobat, de asemenea, finanțări pentru dezvoltarea unor instalații de stocare a energiei electrice. Electrica SA va construi o instalație de stocare de 70 MWh în comuna Fântânele, județul Mureș, în cadrul unui proiect cu o valoare de 21,8 milioane de euro, din care 3,4 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile.
Un alt proiect, dezvoltat de Renovatio Trading în Toplița, județul Harghita, va beneficia de un ajutor de stat de peste 3 milioane de euro pentru o instalație de 61 MWh.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că independența energetică a României este o prioritate a guvernului său. Investițiile masive în energie regenerabilă și în extinderea capacităților nucleare fac parte dintr-un plan de modernizare a sectorului energetic, menit să asigure stabilitatea și rezistența acestuia la șocuri regionale și globale.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.