Votul la prezidențiale poate fi prelungit până aproape de miezul nopții: noi măsuri pentru desfășurarea alegerilor

Votul la prezidențiale poate fi prelungit până aproape de miezul nopții: noi măsuri pentru desfășurarea alegerilor

PARLAMENTARE. Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat, joi, o serie de măsuri pentru a asigura desfășurarea alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate, egalitate și integritate. Printre aceste măsuri se numără și prelungirea votului până la ora 23:59 în secțiile de votare unde, la ora 21:00, se constată că mai sunt alegători la coadă.

De asemenea, BEC a interzis filmarea sau fotografierea buletinelor de vot prin orice mijloace.

Alegătorii care se află în localitatea de domiciliu sau reședință vor vota doar la secția de votare unde sunt înscriși în lista electorală permanentă. Cei din București nu pot vota în alt sector decât cel de reședință, dar pot vota în orice alt județ, fiind înscriși pe liste suplimentare. Cei care se află în altă localitate decât cea de domiciliu pot vota la orice secție, fiind, de asemenea, adăugați pe listele suplimentare.

Dacă alegătorul nu și-a actualizat documentele de identitate după o schimbare administrativă, poate vota fie la secția unde este deja înscris, fie la o altă secție, fiind trecut pe listele suplimentare. Cei care nu figurează în lista electorală permanentă vor fi înscriși, de asemenea, pe liste suplimentare.

Alegătorii aflați în străinătate pot vota la orice secție din afara țării, însă persoanele fără cetățenie română nu au drept de vot.

În cazul în care la ora 21:00 mai sunt persoane la coadă pentru a vota, președintele secției de vot va prelungi procesul de votare până la cel târziu ora 23:59.

Mass-media acreditată, atât din România, cât și din străinătate, poate filma și fotografia în secțiile de votare și în zonele adiacente, fără a încălca secretul votului sau a prelucra date personale.

BEC a stabilit proceduri clare în cazul în care Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SINPV) semnalează că un alegător a votat deja la altă secție sau prin corespondență. Aceste operațiuni trebuie gestionate cu respect față de persoana în cauză, pentru a evita situații incomode.

Alegătorii care, din motive justificate, nu pot vota singuri, au dreptul să fie însoțiți de o persoană aleasă de ei în cabina de vot. Aceasta nu poate face parte din personalul secției de votare, din observatori sau din candidați. Motivele care împiedică votul individual trebuie să fie obiective sau de natură medicală, iar analfabetismul sau necunoașterea limbii române nu sunt considerate motive valide.

Dacă un alegător nu poate semna în lista electorală din motive bine întemeiate, președintele secției va face o mențiune în listă, confirmată de un alt membru al biroului electoral.

Președintele secției de votare este responsabil să ia măsurile necesare pentru desfășurarea corectă a procesului de vot, atât în interiorul secției, cât și în zona adiacentă, pe o rază de 500 de metri.

Pe durata votării, este interzisă purtarea de insigne, ecusoane sau alte semne de propagandă electorală de către membrii biroului electoral sau observatori. De asemenea, este interzis consumul sau vânzarea de alcool în jurul secțiilor de vot, pe o rază de 500 de metri. Evenimentele publice nu trebuie să obstrucționeze accesul la secțiile de votare în preziua și în ziua alegerilor.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.