ȘTIAȚI CĂ…? În urmă cu peste 10.000 de ani, teritoriul care astăzi formează România era considerat de unii istorici drept “vatra civilizației”, un loc esențial în dezvoltarea umanității. Această teorie surprinzătoare este susținută de descoperiri arheologice și istorice remarcabile, ce scot în evidență contribuția esențială a civilizațiilor traco-dacice.
Descoperiri din Oltenia: primele forme de locuire și minerit
În Oltenia, s-au înregistrat cele mai vechi forme de locuire în bordeie (aproximativ 18.000 î.Hr.) și activități de minerit. Tot aici a fost descoperit cel mai vechi târnăcop de miner din lume, demonstrând o civilizație avansată pentru acele timpuri. De asemenea, se consideră că locuitorii acestor regiuni au fost printre primii care au prelucrat arama (aproximativ 8.000 î.Hr.).
Tăblițele de la Tărtăria: prima scriere cunoscută?
O altă descoperire care a stârnit interesul comunității academice internaționale este reprezentată de tăblițele de la Tărtăria, datate între 5.500 și 6.000 de ani î.Hr. Acestea sunt considerate de unii cercetători drept cea mai veche formă de scriere cunoscută, anterior chiar și scrierii sumeriene.
Migrații și influențe indo-europene
Spațiul românesc nu a fost doar un punct de plecare pentru numeroase inovații, ci și pentru migrații care au contribuit la formarea popoarelor indo-europene. Traco-dacii au influențat dezvoltarea unor națiuni precum iranienii, elenii, fenicienii și chiar burii din Africa de Sud.
Moștenirea traco-dacilor și influența lor culturală
Traco-dacii sunt cunoscuți pentru structurile lor sociale avansate, moralitatea lor strictă și faptul că nu au practicat sclavia. Regiunea nord-dunăreană, corespondentă actualei Românii, era văzută ca un paradis terestru, bogat în resurse naturale. De asemenea, existau practici avansate în agricultură și un sistem unic de măsurare a timpului prin cercuri.
Muntele Bucegi: Olimp traco-dacic?
Conform unor teorii mai puțin convenționale, muntele Bucegi a fost locul unde mitologia greacă și cea traco-dacă s-au întâlnit, fiind considerat de traci „Olimpul” lor. De aici derivă și denumirea de „Ulimp”, care în limba traco-dacă însemna „Lumină” sau „Splendoare”.
România și viitorul său mesianic
Pe lângă moștenirea culturală și istorică impresionantă, România este văzută de unii vizionari ca având un viitor mesianic. În 1922, profetul indian Sundhar Singh a prezis că România va deveni un popor respectat și admirat de toate națiunile lumii, un gând care încă stârnește fascinația și speranța multora.
Bibliografie:
•Augustin Deac – „Istoria Adevărului Istoric”
•P.L. Tonciulescu – „Ramania, paradisul regăsit”
•Nicolae Densușianu – „Dacia Preistorică”
Lasă un comentariu