Investigații la programul Casa Verde Fotovoltaice: dosarele înscrise rapid riscă pierderea finanțării

Investigații la programul Casa Verde Fotovoltaice: dosarele înscrise rapid riscă pierderea finanțării

ENERGIE. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) investighează înscrierile rapide în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice, după ce s-a descoperit că unii participanți au utilizat software-uri neautorizate pentru a înregistra dosarele. Cei care au folosit astfel de metode riscă să piardă finanțarea, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului. Aceasta vine în urma dezvăluirilor conform cărora un program vândut online reușește să completeze un dosar în doar 9 secunde, inclusiv rezolvarea automată a codurilor captcha, lucru interzis în regulamentul programului.

În sesiunea din acest an, interesul pentru instalarea panourilor fotovoltaice a fost atât de mare, încât fondurile disponibile au fost epuizate în mai puțin de două minute. Recordul a fost înregistrat în regiunea București-Ilfov, unde toate locurile disponibile s-au ocupat în doar un minut și 5 secunde. În urma investigațiilor, s-a constatat că mai multe dosare au fost depuse în intervale de 10 până la 16 secunde, ceea ce a ridicat suspiciuni cu privire la utilizarea de software-uri automate.

Mircea Fechet a subliniat că toți cei care au folosit metode ilegale vor fi eliminați din program. „Am cerut toleranță zero față de utilizarea instrumentelor nepermise. Toate aceste situații vor fi verificate amănunțit, iar solicitanții care au folosit programe ilegale vor pierde finanțarea,” a precizat ministrul.

Pentru sesiunea de anul viitor, se discută introducerea unor noi criterii de eligibilitate. Printre acestea, o prioritate ar putea fi acordată celor care locuiesc în zone cu mai puțini prosumatori, astfel încât să se asigure un echilibru în rețeaua de distribuție a energiei electrice. De asemenea, autoritățile analizează posibilitatea creșterii bugetului pentru a acoperi cererea tot mai mare.

Dispute legate de noile criterii de eligibilitate

Noua propunere de a prioritiza zonele cu mai puțini prosumatori a atras critici din partea Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE), care o consideră discriminatorie. „Este absurd să excludem persoane din program doar pentru că locuiesc într-o zonă cu mai mulți prosumatori. Capacitatea de stocare a energiei ar trebui să fie un criteriu, nu numărul de prosumatori deja existenți într-o zonă”, au transmis reprezentanții APCE.

Bugetul programului Casa Verde Fotovoltaice pentru 2024 urmează să fie revizuit, iar criteriile de eligibilitate sunt în continuare în dezbatere, pentru a se asigura o distribuție echitabilă a resurselor.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.