FENOMEN. Pe 12 octombrie, cometa C/2023 A3 se va apropia la cea mai mică distanță de Pământ, la aproximativ 70,7 milioane de kilometri, potrivit theskylive.com. Aceasta reprezintă un eveniment special pentru pasionații de astronomie, deoarece cometa va putea fi observată cu ochiul liber și din România, în funcție de condițiile meteorologice.
Între 11 și 14 octombrie, cometa, care atinge o magnitudine de până la -5, va deveni vizibilă cu ochiul liber în emisfera nordică, având o coadă strălucitoare datorită reflecției luminii prin norul de praf. În serile de 13 și 14 octombrie, cometa va fi ușor de observat după apus, chiar dacă luminozitatea ei începe să scadă. Mai mult, pe 14 octombrie, C/2023 A3 va trece aproape de o altă cometă, 13P/Olbers, conform starwalk.space.
Cometa a atins punctul său cel mai apropiat de Soare, denumit periheliu, pe 27 septembrie 2024, la o distanță de 58 de milioane de kilometri. Coada sa lungă și strălucitoare, formată din praf și gaze, oferă un spectacol vizual impresionant și ne oferă indicii despre formarea și evoluția sistemului solar.
Descoperită inițial pe 22 februarie 2023 de telescopul ATLAS din Africa de Sud și independent de Observatorul Purple Mountain din China, cometa C/2023 A3 este, de asemenea, cunoscută sub numele de Tsuchinshan-ATLAS. La momentul descoperirii, cometa era la 7,3 unități astronomice de Soare și avea o magnitudine redusă de 18. Aceasta finalizează o orbită completă în jurul Soarelui la fiecare 80.660 de ani, conform earthsky.org.
Deși comportamentul cometei A3 nu a fost în totalitate predictibil, cu o scădere neașteptată a luminozității, ea și-a recăpătat strălucirea pe măsură ce s-a apropiat de sistemul solar interior. Această cometă este considerată una dintre cele mai strălucitoare ale anului, chiar dacă nu poate fi denumită „cometa secolului”.
Lasă un comentariu