Director BNR: „Perioada recentă de criză ne-a arătat adevărata valoare a numerarului”

Director BNR: „Perioada recentă de criză ne-a arătat adevărata valoare a numerarului”

FISCAL. Claudiu Negrea, director adjunct în cadrul Băncii Naționale a României (BNR), a subliniat într-o conferință de specialitate că, deși România rămâne în continuare o economie bazată în mare parte pe numerar, fraudele financiare din țară sunt gestionabile în comparație cu alte state mult mai dezvoltate financiar.

România este încă o țară a numerarului și are un anumit apetit pentru câștiguri rapide, unde oamenii cred că o investiție mică poate aduce profituri mari peste noapte. Este dificil să schimbi această mentalitate și să le explici oamenilor că orice investiție vine cu riscuri. Totuși, este esențială educația financiară. De-a lungul anilor, am trecut de la transportul sacilor de bani pentru decontări la tranzacții electronice care durează doar câteva secunde,” a spus Negrea, în cadrul conferinței „Banking Innovation Lab”.

„Numerarul rămâne important, mai ales în perioade de criză”

Negrea a explicat că, deși se încearcă o trecere graduală de la utilizarea numerarului către plățile electronice, Banca Națională nu va renunța la numerar, acesta fiind crucial în situații de criză.

Încercăm să încurajăm reducerea treptată a utilizării numerarului, dar este esențial ca serviciul de numerar să rămână disponibil, mai ales în perioade de criză. Recenta criză, care a avut loc chiar la granițele noastre, ne-a arătat cât de valoroase pot fi banii în numerar,” a adăugat reprezentantul BNR.

Noile reglementări în domeniul plăților și responsabilitatea prestatorilor

Claudiu Negrea a discutat și despre noile reglementări în domeniul plăților, cum ar fi Directiva PSD3, care introduce măsuri mai stricte privind securitatea tranzacțiilor. O noutate importantă adusă de PSD3 este responsabilitatea mai mare a prestatorilor de servicii de plată în caz de fraudă, spre deosebire de situația actuală, unde de cele mai multe ori răspunderea revine utilizatorului.

Directiva PSD3 va aduce schimbări majore, iar prestatorii de servicii de plată vor trebui să fie mult mai vigilenți. De exemplu, nu este normal ca un depozit să fie spart la miezul nopții de o persoană în vârstă care nu a utilizat niciodată mobile banking,” a explicat Negrea.

El a subliniat că reglementările europene vor forța jucătorii din piața bancară să devină mai responsabili, însă a remarcat și dificultatea autorităților de a ține pasul cu avansul rapid al tehnologiei.

Atenție la plățile online și riscurile de securitate

În final, Negrea a avertizat asupra riscurilor de securitate în creștere în ceea ce privește cumpărăturile online. Deși acestea sunt din ce în ce mai ușor de realizat, există pericolul site-urilor clonate, care pot păcăli utilizatorii neatenți.

Este important să fim foarte atenți la fiecare tranzacție online, chiar dacă pare simplă. Sunt multe site-uri clonate care imită perfect site-urile reale și pot duce la pierderea banilor. Avem reglementări europene care vor impune plăți instant în 10 secunde în toată Europa, ceea ce va aduce mai mult confort și siguranță,” a concluzionat Negrea.

La eveniment au participat reprezentanți ai mai multor instituții și asociații din sectorul financiar, care au discutat despre digitalizare, securitatea cibernetică și incluziunea financiară.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.