EVENIMENT. În perioada 17-20 octombrie 2024, între orele 10:00 și 18:00, Muzeul Județean Mureș organizează, la Secția de Etnografie și Artă Populară din Târgu-Mureș, ediția de toamnă a expoziției cu vânzare MINERALIA.
Dintre cele peste 4000 de specii minerale care se regăsesc în scoarța terestră, cuarțul este cel mai comun. Se găsește într-o proporție variabilă în toate tipurile de roci de pe Pământ. De aceea, este adesea primul mineral colecționat de pasionați. Cuarțul este format din oxigen și siliciu, cu formula chimică SiO2. Atomii săi se aranjează într-o structură cristalină, formând tetraedri care generează cristale prismatice cu vârfuri piramidale. Aceste forme geometrice perfecte par realizate de mâna omului, dar sunt creații naturale.
Cuarțul pur este transparent și rar, dar imperfecțiunile din structura sa dau naștere unor cristale translucide sau albe, ca laptele. Cu toate acestea, ceea ce face cuarțul atât de apreciat este varietatea sa de culori. Ametistul este cuarțul de culoare violet, iar citrinul este galben. Aventurinul este verde, carneolul variază de la portocaliu la roșu, cuarțul fumuriu are tonuri de gri până la negru, iar hematoidul este roșu intens. În plus, incluziunile de hematit în cuarț creează varietatea ochiului de tigru, cu nuanțe maronii.
Cuarțul are o lungă istorie în civilizația umană. În preistorie, oamenii îl foloseau pentru a face unelte datorită durității sale. În Mesopotamia, cuarțul era utilizat încă din 7000 î.Hr., iar în Grecia Antică, cristalele transparente erau considerate spirituale și folosite ca talismane, numite „krystallos,” de unde provine termenul modern „cristal.” Romanii foloseau cuarțul roz ca sigiliu, simbolizând puterea, iar egiptenii credeau că acest mineral avea proprietăți anti-îmbătrânire. Obeliscurile egiptene conțineau cuarț pentru a proteja locuitorii și a genera energie din puterea soarelui și a cerului. În Evul Mediu, cuarțul era utilizat de vraci în poțiuni vindecătoare, iar în cristaloterapia modernă este apreciat pentru proprietățile sale energetice.
Inițial considerat un simplu element decorativ sau asociat cu puteri supranaturale, astăzi cuarțul are o importanță majoră în industria modernă. Este esențial pentru fabricarea sticlei, iar proprietățile sale piezoelectrice îl fac indispensabil în televiziune, computere, electronică și comunicații.
La expoziția MINERALIA din această toamnă, veți putea descoperi și admira cuarțul sub diverse forme: cristale individuale, eșantioane, bijuterii sau obiecte decorative precum obeliscuri, piramide și tăvi, expuse în curtea interioară a Muzeului din Piața Trandafirilor nr. 11. Intrarea este gratuită.
Expoziția MINERALIA este coordonată, ca de obicei, de Andrei Gorduza, inginer geolog, și Angela Săplăcan, muzeograf geolog.
Lasă un comentariu