Prețurile imobiliare nu se prăbușesc: Creștere constantă în ultimii ani, spun experții INS

Prețurile imobiliare nu se prăbușesc: Creștere constantă în ultimii ani, spun experții INS

IMOBILIARE. Contrar zvonurilor despre o scădere dramatică a prețurilor în sectorul imobiliar, datele oficiale arată că acest scenariu nu se confirmă. Cristian Șelaru, directorul de comunicare al Institutului Național de Statistică (INS), a declarat în cadrul Conferinței Naționale a Brokerilor Imobiliari că prețurile locuințelor au crescut constant. El a subliniat că indicele general al prețurilor locuințelor indică o creștere de 54,26% în primul trimestru din 2024 comparativ cu 2015, anul de referință.

„Deși se vorbește de luni bune despre o eventuală scădere a prețurilor, realitatea ne arată o altă imagine. Prețurile au crescut și nu există semne că vor scădea în viitorul apropiat”, a precizat Șelaru, conform unui comunicat al Asociației Brokerilor Imobiliari (ABI).

Potrivit datelor furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în primele nouă luni ale acestui an au fost efectuate, în medie, 19.600 de tranzacții de apartamente pe lună, totalizând peste 177.000 de locuințe vândute. Comparativ, media lunară din 2023 a fost de 19.800 de tranzacții, ceea ce sugerează o piață stabilă.

Valoarea totală a tranzacțiilor a crescut însă, cu o medie de 1 miliard de euro pe lună în 2024, față de 995 milioane de euro anul trecut. Până acum, apartamentele vândute în acest an au însumat deja 9,37 miliarde de euro. Dacă acest ritm se menține, piața imobiliară va depăși pentru al patrulea an consecutiv pragul de 11 miliarde de euro din tranzacțiile de apartamente, la care se adaugă alte 24 de miliarde din terenuri și construcții.

Asociația Brokerilor Imobiliari subliniază că această creștere a valorii tranzacțiilor reflectă o apreciere a prețurilor medii ale locuințelor. „Chiar dacă numărul de tranzacții a scăzut ușor, valoarea lor mai mare indică o creștere a prețurilor proprietăților”, concluzionează ABI.

Un alt factor care a stimulat piața imobiliară este accesibilitatea creditelor bancare, în special prin programul Noua Casă, lansat în 2020. Programul va fi relansat în 2025, adaptat noilor condiții din piață, potrivit declarațiilor lui Ionuț Stavre, director general adjunct al Fondului Național de Garantare a Creditelor IMM (FNGCIMM). Acesta a precizat că relansarea va menține programul atractiv pentru cei care doresc să achiziționeze locuințe noi.

În cei cinci ani de funcționare, programul Noua Casă a facilitat achiziționarea a peste 29.000 de locuințe, valoarea creditelor acordate depășind 7,5 miliarde de lei. București-Ilfov a beneficiat de cele mai multe credite, în timp ce zona Sud-Vest Oltenia a înregistrat cel mai mic număr de tranzacții prin acest program. Rata creditelor neperformante pentru Noua Casă rămâne extrem de redusă, de doar 0,08%.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.