Salariile bugetarilor, în pericol de înghețare în 2025 din cauza îndatorării crescute

Salariile bugetarilor, în pericol de înghețare în 2025 din cauza îndatorării crescute

SALARII. Conform unei analize realizate de Profit.ro, Guvernul României trebuie să implementeze măsuri de corecție pentru a reduce gradul de îndatorare, în conformitate cu Legea responsabilității fiscal-bugetare. Aceasta stipulează că, dacă datoria publică depășește 50% din PIB, Guvernul trebuie să adopte un program care include înghețarea cheltuielilor cu salariile din sectorul public. Deși îndatorarea a depășit acest prag în mai multe rânduri, măsurile legale nu au fost activate din cauza complexității raportării.

Contextul îndatorării în România

Îndatorarea statului a fost estimată la 48,8% din PIB la sfârșitul anului trecut, iar prognoza pentru 2024 preconiza o creștere la 49,4%. Cu un deficit bugetar revizuit la 122,8 miliarde lei, datoria ar putea depăși prognozele anterioare. Guvernul se confruntă cu presiuni pe cheltuieli, în special datorită majorărilor salariale din sectorul public, care au contribuit la creșterea deficitului.

Măsurile prevăzute de lege

Legea responsabilității fiscale stipulează că, în cazul în care datoria publică depășește 50% din PIB, Guvernul trebuie să prezinte rapid un program de reducere a acesteia. Ministerul Finanțelor a admis că măsurile se vor aplica cel târziu în semestrul I al anului 2025.

Strategia Guvernului

Ministerul Finanțelor subliniază că pentru a menține îndatorarea la un nivel sustenabil, se vor face investiții publice estimative de 6,9% din PIB în 2024. Aceste investiții, sprijinite de fonduri europene, sunt menite să stimuleze economia și să contribuie la creșterea sustenabilă.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.