Cetatea Poenari, adevărata reședință a lui Vlad Țepeș: Mitul Castelului Bran demontat

Cetatea Poenari, adevărata reședință a lui Vlad Țepeș: Mitul Castelului Bran demontat

ISTORIE. Presa din Marea Britanie a adus în atenția publicului o nouă perspectivă asupra castelului lui Dracula, contestând asocierea cu Castelul Bran, pe care o consideră o strategie de marketing destinată atragerii turiștilor. Potrivit publicației The Sun, adevărata locuință a lui Vlad Țepeș, domnitorul care a inspirat celebrul personaj Dracula din romanul lui Bram Stoker, este Cetatea Poenari, situată în apropiere de Curtea de Argeș, România. Aceasta urmează să fie redeschisă publicului în curând, după finalizarea unui amplu proces de restaurare.

Cetatea Poenari, care a rămas aproape nealterată timp de decenii, a fost închisă pentru lucrări de reabilitare în urmă cu cinci ani. Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș, susține că Poenari este adevărata cetate a lui Vlad Țepeș. El subliniază că, deși Castelul Bran este considerat de mulți turiști drept castelul lui Dracula, nu există nicio legătură reală între Vlad Țepeș și Bran. Potrivit acestuia, Castelul Bran nu a fost construit de Vlad și nu are relevanță istorică în legătură cu domnitorul.

Popescu explică faptul că Vlad Țepeș, în timpul celei de-a doua domnii, a ridicat doar trei monumente, inclusiv cetatea Poenari, nu Castelul Bran. Acesta a fost promovat ca fiind castelul lui Dracula exclusiv în scopuri turistice, în timp ce adevăratul său loc de refugiu a fost Cetatea Poenari, situată pe o stâncă la o altitudine de 800 de metri.

Redeschiderea cetății este planificată pentru primăvara anului viitor, conform autorităților locale, în funcție de condițiile meteorologice. Restaurarea acesteia a fost realizată cu ajutorul unui proiect european gestionat de Consiliul Județean Argeș, având o valoare totală de 23,3 milioane de lei, din care o parte semnificativă a fost contribuția directă a beneficiarului.

Cetatea Poenari, atestată pentru prima dată în documente în 1453, a purtat mai multe denumiri de-a lungul timpului, printre care „Cetatea Argeșului” și „Cetatea lui Negru Vodă”. Numele actual vine de la satul Poenari, situat la aproximativ 6 kilometri distanță, în apropierea râului Argeș.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.