Apă de izvor la robinet în Craiova: cel mai mare proiect de apă potabilă din România, finalizat după un deceniu

Apă de izvor la robinet în Craiova: cel mai mare proiect de apă potabilă din România, finalizat după un deceniu

SĂNĂTATE. Proiectul prin care locuitorii Craiovei și din zonele învecinate vor avea apă de izvor la robinet a fost finalizat. După ani de negocieri și schimbări legislative, realizarea a devenit posibilă datorită colaborării autorităților locale.
Au fost implicați două consilii județene și primarul Craiovei pentru a construi 123 de kilometri de conductă care aduce apa pură de la poalele muntelui direct în orașe. Majoritatea recepțiilor au fost finalizate, iar de anul viitor, oamenii vor beneficia de una dintre cele mai curate ape din România.

Acest proiect, cel mai mare finanțat din fonduri europene în domeniul resurselor de apă din România, a fost finalizat după mai bine de un deceniu. O cooperare strânsă între primării, consilii locale și județene a fost necesară pentru ca apa de izvor să ajungă în casele craiovenilor și ale locuitorilor din Dolj și Gorj.

Una dintre cele mai mari provocări a fost realizarea celor 7.000 de exproprieri, complicate de probleme de cadastru și acte notariale. „Birocrația a fost partea cea mai dificilă”, a declarat Cosmin Vasile, președintele CJ Gorj.

Discuțiile despre proiect au început încă din anii ’60, însă abia din 2012 autoritățile din Craiova au început să lucreze efectiv la acesta, trecând peste numeroase obstacole. Proiectul va rezolva problema întreruperilor de apă cauzate de secetă și va aduce rețele noi de apă și canalizare în Craiova și alte 21 de localități din Dolj.

Cosmin Popescu, președintele CJ Dolj, a explicat că a fost dificil să convingă consiliile locale, dar în cele din urmă proiectul a fost aprobat unanim, fiind recunoscută importanța fondurilor europene și a beneficiilor pentru toate localitățile implicate.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a subliniat că proiectul nu ar fi fost posibil fără ca județele Gorj și Dolj să fie conduse de același partid politic, ceea ce a facilitat cooperarea între autoritățile locale.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat că proiectele de acest tip, care răspund nevoilor cetățenilor, nu ar trebui să fie influențate de culoarea politică a autorităților locale, subliniind importanța colaborării pentru astfel de inițiative majore.

Aceste discuții au avut loc în cadrul Conferinței „România Inteligentă – Apă, sănătate, viață – gestionarea inteligentă a resurselor de apă” organizată de Antena 3 CNN.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.