Primăria Capitalei testează combaterea țânțarilor cu drone în Parcul Cișmigiu

Primăria Capitalei testează combaterea țânțarilor cu drone în Parcul Cișmigiu

SĂNĂTATE. Primăria Capitalei explorează o metodă inovatoare pentru combaterea țânțarilor, utilizând drone pentru dezinsecție. Miercuri, Roxana Șunică, directorul Direcției Servicii Publice din cadrul municipalității, a anunțat că această tehnologie este testată în Parcul Cișmigiu, iar anul viitor autoritățile ar putea închiria drone pentru astfel de operațiuni.

„Suntem în faza de testare a eficienței acestor tratamente. Pentru anul viitor, planificăm probabil închirierea serviciilor de utilizare a dronelor. Acestea sunt operate de piloți autorizați. Trebuie să vedem dacă funcționează, iar apoi ne vom gândi la investiții”, a explicat Roxana Șunică într-o conferință de presă.

Creșterea numărului de țânțari și schimbările climatice

Șunică a subliniat că numărul țânțarilor crește în fiecare an din cauza schimbărilor climatice, dar, în acest an, municipalitatea a înregistrat mai puține plângeri din partea cetățenilor. „Nu aș spune că au fost mai mulți țânțari decât în anii anteriori, dar în contextul schimbărilor climatice, numărul lor crește constant. Totuși, am avut mult mai puține petiții din partea cetățenilor. În plus, am primit notificări de la Institutul Național de Sănătate și Institutul Cantacuzino cu privire la infecții cu virusul West Nile. Acum suntem în mijlocul tratamentului numărul 13”, a adăugat ea.

Eficiența tratamentului cu drone

Bogdan Pascu, directorul general al Companiei Municipale Eco Igienizare, a oferit detalii despre costurile și eficiența dronelor folosite. Potrivit acestuia, o dronă precum cea testată miercuri costă între 20.000 și 30.000 de euro.

„Avem două tipuri de tratamente pentru combaterea țânțarilor – pe larve și pe țânțari. Este mult mai eficient să distrugem larvele, deoarece acestea se dezvoltă în ape mici, cum sunt lacurile din București, iar unele maluri sunt inaccesibile pentru operatorii umani. Soluția cu drone este utilizată deja în agricultură și este extrem de eficientă și pentru combaterea țânțarilor”, a explicat Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

Această inițiativă aduce o abordare modernă în combaterea insectelor dăunătoare, contribuind la protejarea sănătății publice și reducerea numărului de infecții transmise de țânțari, cum ar fi virusul West Nile.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.