POLITIC. Roxana Mînzatu, candidată din partea României, a câștigat unul dintre cele șase posturi de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, conform anunțului făcut de Ursula von der Leyen. Portofoliul României va include domenii importante precum „Competențe și Educație, Locuri de muncă, drepturi sociale și demografie”.
Această responsabilitate este deosebit de semnificativă, întrucât România va coordona aspecte legate de educație și politici sociale, având sub administrare fonduri europene importante, cum ar fi Fondul Social European Plus și programele Erasmus+. În plus, Mînzatu va supraveghea implementarea Pilonului European al Drepturilor Sociale, având o influență majoră asupra direcțiilor de dezvoltare socială și demografică ale Uniunii Europene.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța acestui portofoliu, menționând că România va gestiona o parte semnificativă din bugetul UE, însumând 235 de miliarde de euro. Aceasta reprezintă o reușită majoră pentru România, care nu doar că a obținut un portofoliu de importanță strategică, dar și o poziție la masa deciziilor europene prin Mînzatu, numită și vicepreședintă executivă a Comisiei Europene.
Noua Comisie Europeană, care va fi condusă din nou de Ursula von der Leyen, se va concentra pe teme precum prosperitatea, securitatea și democrația. Echipa sa va include șase vicepreședinți executivi, printre care și Roxana Mînzatu, și va cuprinde 11 femei, reprezentând 40% din componența comisarilor. Această structură reînnoită reflectă o direcție mai suplă și interconectată a Comisiei, cu portofolii strategice care vor influența direct viitorul Uniunii Europene.
În noua Comisie Europeană, pe lângă Roxana Mînzatu, ceilalți vicepreședinți executivi sunt:
- Teresa Ribera (Spania) – Vicepreședintă executivă pentru tranziție curată, echitabilă și competitivă, responsabilă și pentru politica în domeniul concurenței.
- Henna Virkkunen (Finlanda) – Vicepreședintă executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, responsabilă și pentru portofoliul privind tehnologiile digitale și de frontieră.
- Stéphane Séjourné (Franța) – Vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială, responsabil pentru portofoliul Industrie, IMM-uri și piața unică.
- Kaja Kallas (Estonia) – Înalta Reprezentantă pentru afaceri externe (diplomație) și vicepreședintă executivă.
- Raffaele Fitto (Italia) – Vicepreședinte executiv pentru coeziune și reforme, responsabil pentru politica de coeziune, dezvoltarea regională și orașe.
Lasă un comentariu