FENOMEN. O secetă extremă care a lovit Europa de Est în această vară a scos la lumină epavele unor nave naziste scufundate în Dunăre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În apropiere de Prahovo, Serbia, și Mohács, Ungaria, mai multe vase ale flotei naziste de la Marea Neagră, distruse în 1944 în timpul retragerii haotice a forțelor germane din fața trupelor sovietice, au reapărut după ce nivelul Dunării a atins minime istorice.
Unele dintre navele dezvăluite încă poartă explozibili pe ele, rămânând un pericol latent pentru navigație și locuitorii din zonă. Altele au fost aproape complet îngropate în bancuri de nisip, expunând doar fragmente din catargele și carenele lor deformate. Navele, odată distruse de propriii echipaje pentru a preveni capturarea, continuă să îngreuneze traficul fluvial ori de câte ori nivelul apei scade dramatic, cum s-a întâmplat în ultimele luni din cauza valurilor de caniculă și a secetei prelungite.
În Parcul Național Dunăre-Drava din Ungaria, epavele a patru nave datând din perioada anterioară anului 1950 au ieșit la suprafață în apropiere de Mohács, unde nivelul apei a ajuns la doar 1,5 metri. Endre Sztellik, un paznic al parcului, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la deteriorarea rapidă a acestor relicve istorice, din cauza curiozității oamenilor care îndepărtează bucăți din epave.
La Budapesta, nivelul Dunării a coborât la doar 1,17 metri, apropiindu-se de minimul istoric de 0,4 metri înregistrat în octombrie 2018. Apele scăzute au dezvăluit și alte relicve ascunse de timp, însă experții avertizează că acestea ar putea fi acoperite din nou odată ce precipitațiile, așteptate la sfârșitul săptămânii, vor crește nivelul fluviului cu până la trei metri la Mohács.
În timp ce Dunărea își dezvăluie secretele din albia sa, consecințele secetei devin tot mai evidente în întreaga regiune, afectând culturile agricole și amenințând ecosistemele locale.
Lasă un comentariu