RCA. Despăgubirile achitate în baza polițelor RCA în primul trimestru al anului 2024 au crescut cu aproximativ 30% față de aceeași perioadă din 2023, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), anunță Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). În total, în primele trei luni din 2024, s-au plătit despăgubiri în valoare de 1,56 miliarde de lei, comparativ cu 1,2 miliarde lei în primul trimestru al anului precedent.
Din această sumă, 940 de milioane de lei au fost achitate de către asigurătorii rămași activi pe piața RCA, 350 de milioane de lei au fost plătiți de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), iar 270 de milioane de lei au provenit din operațiunile sucursalelor asigurătorilor străini care activează în România.
UNSAR a criticat recent informațiile vehiculate în spațiul public, care susțineau că despăgubirile plătite de asigurătorii RCA au scăzut cu 9% în primul trimestru din 2024. Uniunea a precizat că aceste date sunt incomplete, omisiunea despăgubirilor plătite de FGA și sucursalele din străinătate denaturând imaginea reală a industriei de asigurări.
Pentru a contracara astfel de informații eronate, UNSAR a lansat platforma de informare „Adevărul despre RCA” (adevaruldesprerca.ro), cu scopul de a oferi o imagine corectă și completă asupra pieței asigurărilor din România. În plus, Uniunea a subliniat necesitatea urgentă de a ajusta Legea nr. 132/2017 privind RCA, pentru a aduce beneficii șoferilor și tuturor părților implicate.
Înființată în 1994, UNSAR reprezintă 21 de companii de asigurări, care controlează peste 90% din piața locală.
Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a afirmat recent că România plătește cel mai ridicat preț din regiune pentru polițele RCA, cu o medie de aproximativ 220 de euro, în pofida unei presupuse scăderi de 9% a despăgubirilor.
Lasă un comentariu