Noua Lege a Pensionării pentru femei: creșterea vârstei și măsuri de sprijin începând cu septembrie 2024

Noua Lege a Pensionării pentru femei: creșterea vârstei și măsuri de sprijin începând cu septembrie 2024

PENSIE. Începând cu 1 septembrie 2024, va intra în vigoare o nouă lege care modifică vârsta de pensionare pentru femei, a anunțat Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Această lege va aduce schimbări semnificative în sistemul de pensii, fiind implementată treptat până în 2035. Astfel, vârsta de pensionare pentru femei va crește treptat până la 65 de ani, comparativ cu vârsta actuală de 62 de ani și trei luni.

Conform noilor reglementări, femeile vor putea ieși mai devreme la pensie în anumite condiții. În special, femeile care au copii vor beneficia de reduceri semnificative ale vârstei de pensionare, în funcție de numărul de copii și de durata stagiului de cotizare. Dacă au stagiu minim de cotizare și au crescut minorii până la 16 ani, vor avea reducere astfel:

  • pentru un copil – cu un an;
  • pentru 2 copii – 1 an şi 6 luni;
  • pentru 3 copii – 2 ani;
  • pentru 4 copii – 2 ani şi 6 luni;
  • pentru 5 copii – 3 ani;
  • pentru 6 copii sau mai mulţi – 3 ani şi 6 luni.

Ministrul Muncii a explicat că, în ciuda creșterii treptate a vârstei de pensionare, legea introduce și măsuri de sprijin pentru a nu afecta negativ femeile. În plus, perioada de concediu de creștere a copilului va fi considerată perioadă contributivă, oferind femeilor posibilitatea de a reduce vârsta de pensionare cu până la cinci ani, dacă au mai mulți copii.

Pentru mamele tinere din medii defavorizate, a fost extinsă măsura de sprijin prin care se oferă tichete electronice în valoare de 2.000 de lei, utilizabile pentru achiziționarea articolelor necesare pentru nou-născuți în primele trei luni de viață.

În plus, Guvernul promite o majorare a fondurilor destinate mamelor în acest an. Noua legislație prevede ca părinții care au realizat venituri impozabile timp de 12 luni înainte de nașterea copilului să beneficieze de concediu și indemnizație pentru creșterea copiilor până la vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități. Indemnizația va fi echivalentă cu 85% din media veniturilor nete realizate în ultimii doi ani anteriori nașterii.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.