SECURITATE. Numărul incidentelor de securitate ce au afectat rețelele de telefonie mobilă și internet mobil în 2023 a crescut cu 40% față de anul precedent, potrivit unui raport al ANCOM publicat marți.
Conform datelor, anul trecut s-a înregistrat o variație semnificativă în numărul mediu de conexiuni afectate, în funcție de tipul de serviciu. Astfel, serviciile fixe de telefonie și internet au înregistrat o scădere, serviciile de retransmisie media și telefonia mobilă și SMS au crescut ușor, iar serviciile de internet și date mobile au cunoscut o dublare a conexiunilor afectate față de 2022.
Conform ANCOM, serviciile de comunicații mobile au fost cele mai afectate: telefonia mobilă și SMS-urile au înregistrat peste șase milioane de conexiuni afectate, iar internetul mobil și transmisiunile de date mobile au depășit șapte milioane.
În medie, un incident a afectat aproximativ 33.000 de conexiuni, cu 65% mai mult față de anul anterior.
Această creștere semnificativă a fost în mare parte cauzată de fenomenele meteo extreme din 2023, care au afectat simultan mai multe județe și au prelungit durata intervențiilor de remediere. Drumurile blocate și condițiile meteo dificile au îngreunat intervențiile rapide, ceea ce a dus la o creștere substanțială a numărului de conexiuni afectate.
Raportul arată că majoritatea incidentelor au avut cauze externe sau implicarea unor terțe părți, cu 421 de incidente raportate, față de 298 în anul anterior. De asemenea, problemele de la rețelele partenere și întreruperile de energie electrică au fost frecvente cauze ale incidentelor.
Stațiile de bază și controlerele mobile au fost afectate în principal de întreruperile în alimentarea cu energie electrică, cauzate de rețelele de distribuție națională. Numărul incidentelor care au afectat mediile de transmisie și stațiile de bază a crescut cu cel puțin 42% comparativ cu 2022.
În 2023, incidentele naturale au fost o categorie predominantă, cu 45 de incidente, de nouă ori mai multe față de 2022.
Geografic, incidentele au afectat simultan unul sau mai multe județe: 276 de incidente au afectat un singur județ, 206 au afectat 2-9 județe simultan, nouă incidente au afectat 10-30 de județe, iar șase incidente au avut impact național.
Majoritatea incidentelor s-au înregistrat în județul Constanța, iar cele mai puține în Brașov și Covasna, fiecare cu 12 incidente. În ceea ce privește incidentele provocate de întreruperi ale energiei electrice, Constanța și Buzău au fost cele mai afectate județe, iar Covasna a înregistrat cele mai puține astfel de incidente.
Peste jumătate dintre incidentele raportate au fost de natură electrică.
În 2023, durata totală a incidentelor raportate a depășit 6.500 de ore, dublu față de anul anterior. Durata medie a unui incident a crescut cu aproximativ cinci ore, ajungând la peste 13 ore per incident.
Incidentele cauzate de fenomene naturale au avut cea mai lungă durată medie, de aproximativ 31 de ore, urmate de cele provocate de cauze externe, cu o durată medie de circa 12 ore.
Raportul ANCOM privind incidentele din 2023 a fost realizat pe baza datelor furnizate de operatori.
Lasă un comentariu