Prețul locuințelor din România printre cele mai mici din Europa

Prețul locuințelor din România printre cele mai mici din Europa

IMOBILIAR. Un raport recent evidențiază că România se numără printre țările cu cele mai accesibile locuințe din Uniunea Europeană, dar acest lucru este acompaniat de salarii relativ scăzute, comparativ cu alte state europene. Totuși, acest aspect nu este menționat explicit în studiu.

Conform Deloitte Property Index 2024, România se situează pe locul al treilea în Europa în ceea ce privește prețurile mici ale locuințelor, după Bosnia și Herțegovina și Grecia, cu un preț mediu de 1.504 euro pe metru pătrat pentru o locuință nouă în 2023.

În contrast, Austria conduce clasamentul celor mai scumpe țări, cu un preț mediu de 4.920 euro/mp, urmată de Germania (4.700 euro/mp) și Franța (4.538 euro/mp). Cu toate acestea, în aceste țări, prețurile au scăzut față de anul precedent.

Din cele 24 de țări analizate de Deloitte, 15 au înregistrat creșteri ale prețurilor medii pentru locuințele noi, cele mai mari fiind în Ungaria (13,3%) și Polonia (12,2%). În schimb, Italia, Danemarca, Norvegia și Marea Britanie au înregistrat scăderi semnificative.

În ceea ce privește accesibilitatea locuințelor, în 2023, un român avea nevoie, în medie, de 5,9 salarii medii anuale brute pentru a achiziționa o locuință nouă de 70 mp, față de 6,3 salarii în 2022. Aceasta plasează România pe locul al patrulea în Europa în ceea ce privește accesibilitatea, după Danemarca, Norvegia și Italia. Pe de altă parte, Cehia și Slovacia sunt țările cu cel mai redus grad de accesibilitate, unde sunt necesare 13,3, respectiv 12,7 salarii medii brute anuale pentru achiziționarea unei locuințe.

Parisul, Münchenul și Zona Metropolitană Interioară a Londrei rămân cele mai scumpe orașe europene în privința prețurilor locuințelor noi, cu prețuri medii pe metru pătrat de 14.900 euro, 10.900 euro, respectiv 8.018 euro. În România, Cluj-Napoca este orașul cu cele mai mari prețuri, 2.434 euro/mp, urmat de București (1.726 euro/mp) și Brașov (1.618 euro/mp).

România este una dintre puținele țări europene în care capitala nu este cel mai scump oraș, acest lucru fiind valabil și pentru Belgia, Italia, Germania și Spania.

Potrivit Irinei Dimitriu, partener la Reff & Asociații, o firmă afiliată Deloitte România, piața imobiliară din România a fost influențată în 2023 de dobânzile ridicate, care au crescut costurile de construcție și au afectat capacitatea de cumpărare a populației. Cu toate acestea, reducerea dobânzilor de către Banca Centrală Europeană și Banca Națională a României ar putea stimula investițiile și creditarea ipotecară, oferind perspective de creștere economică și venituri mai mari pentru populație.

Pe piața chiriilor, Londra conduce clasamentul european cu o chirie medie lunară de 33,8 euro/mp, urmată de Dublin și Paris. În România, Cluj-Napoca este cel mai scump oraș pentru chiriași, cu o medie de 9,7 euro/mp pe lună, urmat de București cu 9,2 euro/mp.

Marius Vasilescu, partener la Deloitte România, subliniază că reducerea tranzacțiilor imobiliare și încetinirea activității de construcții au dus la necesitatea stimulării pieței pentru a crește oferta și a satisface cererea în creștere.

Raportul Deloitte Property Index, aflat la a 13-a ediție, analizează evoluția pieței imobiliare rezidențiale din 2023 în 24 de țări și 69 de orașe.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.