Perseidele 2024: spectacol astronomic de neuitat în noaptea de 12 spre 13 august

Perseidele 2024: spectacol astronomic de neuitat în noaptea de 12 spre 13 august

EVENIMENT. În 2024, Perseidele, una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteori, vor oferi din nou un spectacol fascinant pentru iubitorii de fenomene astronomice. Cel mai prielnic moment pentru a observa acest fenomen ceresc va fi în noaptea de 12 spre 13 august, în special în jurul miezului nopții și în orele de dinaintea zorilor.

Această ploaie de meteori își trage numele de la constelația Perseus, situată în emisfera nordică și străbătută de Calea Lactee. Perseidele sunt recunoscute nu doar pentru intensitatea lor, dar și pentru strălucirea deosebită a meteorilor, fiind unul dintre cele mai așteptate fenomene astronomice ale anului, mai ales că are loc în perioada vacanțelor, când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber.

Meteoriții Perseidelor sunt fragmente mici provenite de la cometa 109P/Swift-Tuttle, conform informațiilor furnizate de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. În fiecare an, activitatea Perseidelor începe pe 17 iulie și se încheie pe 24 august, cu un vârf de intensitate care are loc, de obicei, între 9 și 13 august, în funcție de locația geografică, între orele 10:00 și 17:00.

Pentru anul acesta, maximul de activitate al Perseidelor este așteptat în noaptea de 12 spre 13 august, iar cel mai bun moment pentru observare va fi după miezul nopții, până la răsărit. Deoarece punctul maxim are loc în timpul zilei, cei interesați să vadă stelele căzătoare ar trebui să își îndrepte privirile spre cer atât în noaptea de dinaintea maximului, pe 12-13 august, cât și în cea de după, pe 13-14 august, pentru a surprinde atât faza ascendentă, cât și cea descendentă a fenomenului.

Pentru a avea parte de cea mai reușită experiență de observare a Perseidelor, specialiștii recomandă alegerea unui loc cu aer curat, departe de sursele de poluare luminoasă din orașe. Este important să permiți ochilor să se obișnuiască cu întunericul timp de aproximativ 20-30 de minute, evitând folosirea telefonului mobil în acest interval.

Un cer întunecat este esențial pentru a putea vedea cât mai mulți meteori, iar cele mai bune locuri de observare sunt de obicei în mediul rural sau în zonele montane. Pentru o vizibilitate optimă, este indicat să urmărești cerul după miezul nopții, când radianța Perseidelor este mai înaltă pe cer.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.