Studiu pe 10 ani: fumul de la incendiile de vegetație crește riscul de demență cu 21%

Studiu pe 10 ani: fumul de la incendiile de vegetație crește riscul de demență cu 21%

STUDIU. Un studiu desfășurat pe parcursul a peste 10 ani sugerează că fumul provenit de la incendiile de vegetație este mai periculos pentru sănătatea creierului decât alte tipuri de poluare a aerului, crescând riscul de demență cu aproximativ 21%.

Realizat de cercetători de la universitățile Washington și Pennsylvania, studiul a colectat date de la 1,2 milioane de persoane din sudul Californiei între 2009 și 2019, iar concluziile au fost prezentate la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din Philadelphia.

Cercetătorii au constatat că particulele fine PM 2.5, eliberate prin fum și de 30 de ori mai mici decât diametrul unui fir de păr uman, pot fi inhalate în plămâni și transferate în fluxul sanguin. Această poluare, care provine din trafic, fabrici și incendii, este deja cunoscută pentru legăturile sale cu bolile de inimă și plămâni, dar se pare că joacă și un rol important în declanșarea demenței. Pentru fiecare creștere de un microgram a concentrației de particule provenite de la incendii, riscul de a fi diagnosticat cu demență a crescut cu 21%, comparativ cu un risc de doar 3% pentru fiecare 3 micrograme de PM 2.5 din alte surse de poluare.

Impactul fumul de la incendii este mai pronunțat în zonele sărace, subliniind necesitatea unor politici de sănătate publică care să abordeze expunerea la poluare pe termen lung. Studiul vine în contextul unor incendii recente din California care au distrus aproximativ 1.500 km pătrați de vegetație, afectând milioane de persoane cu o calitate scăzută a aerului.

Aceste descoperiri se adaugă altor cercetări recente care evidențiază impactul negativ al fumului de la incendiile de vegetație asupra sănătății.

Un alt studiu publicat în iunie a corelat peste 50.000 de decese premature în California din ultimul deceniu cu expunerea la fumul de incendii de vegetație, iar alte studii au asociat expunerea la fum cu atacuri de cord și nașteri premature. Cercetările suplimentare sunt necesare pentru a înțelege mai bine mecanismele prin care aceste particule afectează sănătatea creierului.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.