Canicula extremă din Europa se apropie de sfârșit! Urmează furtuni și ploi devastatoare, avertizează experții

Canicula extremă din Europa se apropie de sfârșit! Urmează furtuni și ploi devastatoare, avertizează experții

METEO. Schimbările climatice amplifică valurile de căldură, avertizează specialiștii. După zile întregi de temperaturi extreme în Europa, mulți așteaptă o pauză de la căldura intensă, relatează Euronews.

Valul de aer cald din nordul Africii este parțial responsabil pentru căldura extremă care a afectat numeroase țări europene în această lună. Mai multe decese au fost raportate în Italia, iar avertismente de caniculă sunt încă în vigoare de la Portugalia până în România și Cipru.

În cele din urmă, se așteaptă o reducere a temperaturilor în unele regiuni în weekend și săptămâna viitoare.

 

De ce valul de căldură din sudul Europei a persistat atât de mult?

„Totul are legătură cu un model meteorologic persistent la scară largă”, explică Lars Lowinski, meteorolog la Weather & Radar. „Partea sudică și estică a Europei a fost sub influența unei creste de înaltă presiune, cunoscută și ca un dom de căldură, care a adus aer foarte cald și stabil.”

 

Când va lua sfârșit valul de căldură din sudul Europei?

Temperaturile au depășit cu 6-12 grade Celsius valorile medii pentru această perioadă a anului, provocând incendii de vegetație și un consum record de energie. Conform Weather & Radar, căldura neobișnuită va persista încă câteva zile, cu temperaturi între 35-40 de grade Celsius în țări precum Serbia, Italia, Albania, Grecia, România și Bulgaria.

Tendințele pentru duminică și săptămâna viitoare arată o scădere treptată a temperaturilor către valori mai normale pentru această perioadă.

„Intrarea unui front de aer mai rece la începutul săptămânii viitoare ar putea declanșa furtuni puternice, în special în Balcani”, spune un meteorolog de la Weather & Radar.

 

Câte valuri de căldură extremă mai sunt așteptate în Europa în această vară?

Meteorologul senior Tyler Roys de la AccuWeather consideră că este puțin probabil să asistăm la un alt val de căldură extins ca cel din această săptămână, care a afectat regiuni de la Italia până în Ucraina.

„Există șanse ca temperaturi extrem de ridicate (35°C+) să se înregistreze local pentru una sau două zile în anumite zone tipice, mai ales la mijlocul lunii august, adaugă el.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.