STRATEGIE. Un procent semnificativ din funcționarii publici din România, aproximativ 30%, urmează să se pensioneze în următorii trei ani, iar atribuțiile lor vor fi în mare parte preluate de Inteligența Artificială (AI). Această declarație a fost făcută de ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, pe baza datelor furnizate de INS.
În cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria, Ivan a prezentat detalii despre Strategia Națională pentru Inteligență Artificială a României pentru perioada 2024-2027, recent adoptată de Guvern..
„După peste opt luni de dezbateri cu mediul universitar, companiile private, institutele de cercetare și ecosistemele din Europa și SUA, am finalizat o strategie ce se axează pe două aspecte esențiale. Primul este respectarea drepturilor omului în utilizarea tehnologiilor de AI, care sunt prezente în peste șapte miliarde de aplicații. Al doilea aspect este clasificarea riscurilor asociate conținutului critic pentru informarea publică și impactul societal,” a explicat Ivan.
Prin această strategie, s-a conturat modul în care tehnologiile emergente vor fi integrate în finanțările naționale și europene din Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare, pentru a sprijini entitățile publice și private din România în accesarea fondurilor.
„Avem deja proiecte în administrația publică ce utilizează AI. De exemplu, un proiect de procesare automată a datelor, lansat recent, permite 18 ministere și agenții guvernamentale să proceseze automat seturi mari de date, finanțat cu 20 de milioane de euro,” a adăugat Ivan.
El a menționat că România este pregătită să implementeze aceste tehnologii datorită celor mai recente reglementări și strategii la nivel mondial. De asemenea, pentru a asigura competențele digitale necesare funcționarilor publici, sunt dezvoltate proiecte importante.
Un proiect de 10 milioane de euro, derulat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici, va ajuta peste 30.000 de funcționari să dobândească competențe digitale. În paralel, un contract recent semnat pentru Platforma Națională de E-Learning pentru IMM-uri va oferi acces la tehnologiile de vârf pentru companiile private, pregătindu-le să utilizeze AI și alte tehnologii emergente.
Ivan a subliniat că AI are aplicații multiple, de la administrația publică la sectorul medical, telemedicină, descoperirea de medicamente și echilibrarea sistemului energetic național.
Lasă un comentariu