TECH. OpenAI dezvoltă un nou proiect denumit Strawberry, menit să ducă inteligența artificială la un nivel superior de raționare. Proiectul urmărește să antreneze boți AI care, după prelucrarea unor seturi de date mari, să evolueze prin navigarea autonomă pe internet, dar sub supraveghere umană.
Conform unui document intern al OpenAI obținut de agenția Reuters, acest model de inteligență artificială nu doar că va genera răspunsuri la întrebări, ci va avea și „suficientă capacitate de planificare pentru a naviga pe internet în mod autonom și pentru a efectua ceea ce OpenAI numește o ‘cercetare profundă’, de care actualele modele AI nu sunt capabile”.
Reuters sugerează că Strawberry este numele de cod al unui proiect intern anterior cunoscut sub numele de „Proiectul Q*”. La începutul acestui an, Q* a demonstrat abilitatea de a răspunde la întrebări complexe de știință și matematică la un nivel la care niciunul dintre modelele AI disponibile public nu poate ajunge.
Documentul menționat de Reuters, datat mai 2024, detaliază planurile OpenAI de a utiliza Strawberry, dar nu este clar cât de aproape este compania de a face public proiectul sau cum funcționează exact această tehnologie.
Cercetătorii intervievați de Reuters subliniază că „raționarea este cheia” pentru ca AI să atingă sau să depășească nivelul de inteligență uman. Modelele lingvistice actuale, cum ar fi ChatGPT, pot crea și rezuma texte, dar întâmpină dificultăți în recunoașterea erorilor logice, problemă pe care oamenii o rezolvă intuitiv. În astfel de cazuri, boții AI oferă adesea informații false sau inventate, fenomen cunoscut sub denumirea de „halucinații AI”.
Pentru a depăși această problemă, cercetătorii consideră că este necesar un model care să permită AI să planifice în avans și să coreleze acțiunile sale cu realitatea. Acest lucru ar facilita rezolvarea problemelor complexe printr-o serie de pași bine definiți.
Conform unei surse familiare cu proiectul, OpenAI speră că inovația va îmbunătăți semnificativ capacitățile de raționare ale modelelor sale AI. Strawberry presupune un proces specializat de rafinare după antrenamentul inițial pe seturi mari de date, care poate include feedback uman sau exemple de răspunsuri corecte și incorecte.
Deși documentul OpenAI descrie obiectivele proiectului Strawberry, nu oferă detalii despre modul exact în care acestea vor fi realizate. Printre capacitățile vizate se numără realizarea de sarcini complexe care necesită planificare pe termen lung și efectuarea unei serii de acțiuni pe o perioadă extinsă. OpenAI dorește ca modelele sale să utilizeze aceste abilități pentru a efectua cercetări prin navigarea autonomă pe internet, cu sprijinul unui agent capabil să ia decizii bazate pe constatările AI.
Bloomberg a raportat anterior că, pe 9 iulie, OpenAI a prezentat intern un proiect de cercetare cu abilități de raționament similare celor umane. Reuters nu a putut confirma dacă acesta este tot proiectul Strawberry.
Directorul general al OpenAI, Sam Altman, a declarat la începutul acestui an că firma sa va deschide o nouă etapă în domeniul inteligenței artificiale, iar „cele mai importante progrese vor fi în jurul capacității de raționare”. Yann LeCun de la Meta, un pionier al inteligenței artificiale moderne, a afirmat în repetate rânduri că modelele lingvistice mari (LLM) nu sunt capabile să raționeze.
În ultimele luni, OpenAI a comunicat în mod privat dezvoltatorilor și partenerilor săi că este pe punctul de a lansa o tehnologie cu capacități de raționare semnificativ mai avansate.
Lasă un comentariu