AVERTISMENT. Moscova a lansat amenințări grave, declarând că capitalele europene ar putea deveni ținte pentru rachetele sale, conform rapoartelor presei internaționale.
Această reacție vine în urma anunțului SUA că, începând din 2026, vor desfășura rachete de croazieră Tomahawk cu rază lungă de acțiune în Germania, ca parte a unei strategii de descurajare a agresiunii ruse împotriva NATO. Anunțul americano-german, făcut în cadrul Summitului NATO de la Washington, specifică că „desfășurări episodice” ale acestor rachete vor începe în 2026. De asemenea, vor fi desfășurate rachete SM-6 și arme hipersonice aflate în dezvoltare, cu o rază de acțiune mai mare decât cea a sistemelor actuale din Europa.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat că această mișcare ar putea transforma metropolele europene în „victime ale unei confruntări între Washington și Moscova”. El a subliniat că Europa ar putea deveni o țintă pentru rachetele rusești, în timp ce Rusia ar fi vizată de rachetele americane amplasate în Europa, evocând o situație similară cu cea din perioada Războiului Rece.
Sistemul lansator Typhoon pe insula daneză Bornholm
În mai, Statele Unite au transportat un sistem lansator Typhoon pe insula daneză Bornholm pentru exerciții militare, confirmând informația. Lansatorul Typhoon poate utiliza diverse tipuri de rachete antiaeriene și rachete pentru distrugerea țintelor terestre. Acest sistem, bazat pe lansatorul Lockheed Martin Mk 70, este capabil să lanseze rachete SM-6 și Tomahawk.
Rachetele SM-6 pot lovi avioane, rachete de croazieră, anti-navă și balistice, dar și ținte terestre, având o rază de acțiune de 370-450 km, conform publicației Defense România. Rachetele Tomahawk, inclusiv varianta terestră BGM-109G Gryphon, au fost desfășurate în anii ’80 în timpul Războiului Rece în țări precum Marea Britanie, Germania, Italia și Olanda.
Istoricul tratatelor de dezarmare
Rachetele Tomahawk terestre au fost retrase din Europa la sfârșitul Războiului Rece, în urma semnării Tratatului privind Forțele Nucleare cu Rază Intermediară (INF) în 1987 de către Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov. Tratatul interzicea toate rachetele lansate de la sol cu rază de acțiune între 500 și 5.500 de kilometri.
În 2019, SUA s-au retras din Tratatul INF, acuzând Rusia de încălcarea acestuia prin dezvoltarea rachetei de croazieră Novator 9M729, cu o rază de acțiune de 2.000 km, compatibilă cu sistemele de lansare ale rachetelor balistice Iskander.
Lasă un comentariu