METEO. Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod Roșu de caniculă pentru majoritatea regiunilor din țară în acest weekend, cu temperaturi care vor atinge un record de 41 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce va provoca un disconfort termic extrem, în special în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și în București.
„Valul de căldură va persista și se va intensifica, aducând maxime de 35-40 de grade, iar pe litoral între 32 și 35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, cu ITU peste 80 de unități. Nopțile vor fi tropicale, cu minime care nu vor scădea sub 20 de grade,” a transmis ANM.
Pe lângă temperaturile extreme, valul de căldură va afecta toată țara în zilele următoare, iar în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, temperaturile vor oscila între 37 și 41 de grade.
În București, ITU va depăși 80 de unități, iar maximele vor atinge 39-40 de grade Celsius.
Recomandări pentru populație:
Specialiștii Direcțiilor de Sănătate Publică sfătuiesc populația să urmeze aceste recomandări pentru a face față valului de căldură:
1. Planificați deplasările: ieșiți din casă dimineața devreme sau seara, evitând orele de maximă intensitate solară. Alegeți zone umbrite și faceți pauze în locuri cu aer condiționat.
2. Evitați aglomerațiile și expunerea directă la soare: reduceți activitatea fizică intensă între orele 11.00 și 18.00.
3. Îmbrăcăminte adecvată: purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare.
4. Hidratare: consumați 1,5-2 litri de lichide pe zi, preferabil apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe. Evitați băuturile reci.
5. Alimentație: optați pentru fructe și legume proaspete (pepene, prune, roșii) sau iaurt. Evitați alimentele grase și băuturile cu cofeină sau zahăr.
6. Alcoolul este interzis: acesta deshidratează și crește riscul de insolație.
8. Protejați animalele de companie: nu lăsați niciodată animalele sau persoanele în mașină în zilele călduroase.
9. Consult medical pentru afecțiuni cronice: continuați tratamentele și consultați medicul pentru ajustarea lor în condiții de caniculă.
Îngrijirea vârstnicilor și a persoanelor vulnerabile: mențineți legătura cu aceste persoane și oferiți-le asistență dacă este necesar.
Sfaturi pentru spații închise:
– Reducerea surselor de căldură: limitați utilizarea aparatelor electrocasnice și a luminii artificiale.
-Ferestre acoperite: mențineți ferestrele închise și acoperite când afară este mai cald decât în interior.
– Ventilare: nu folosiți ventilatoarele la temperaturi peste 32°C. Aerisiți dimineața devreme sau seara târziu.
Dacă apare disconfort legat de căldură, odihniți-vă într-un spațiu umbrit și răcoros, consumați lichide și scădeți temperatura corpului. În caz de agravare, sunați la 112 sau mergeți la cea mai apropiată unitate de primire a urgențelor.
Lasă un comentariu