DECIZIE. Curtea Constituțională a României (CCR) a respins joi contestația depusă de USR cu privire la legea ce vizează protecția consumatorilor, care include plafonarea dobânzilor anuale efective la instituțiile financiare nebancare și limitarea creanțelor recuperatorilor.
Proiectul de lege privind protecția consumatorilor, adoptat de Camera Deputaților pe 26 martie, prevede măsuri împotriva dobânzilor excesive practicate de instituțiile financiare nebancare și entitățile de recuperare creanțe. Acesta stipulează reguli de protecție a consumatorilor pentru a menține echilibrul contractual și integritatea pieței financiar-bancare interne.
Dobânda anuală efectivă (DAE) pentru creditele ipotecare nu poate depăși cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda de referință a BNR, iar pentru creditele de consum, limita este de 27 puncte procentuale peste dobânda BNR.
Legea introduce excepții pentru creditele de consum: pentru împrumuturi de până la 5.000 lei, costul total nu poate depăși 1% pe zi și valoarea totală plătibilă nu poate fi mai mare decât dublul sumei împrumutate; pentru credite între 5.001 și 10.000 lei, costul total este limitat la 0,8% pe zi, iar pentru cele între 10.001 și 25.000 lei, limita este de 0,6% pe zi, cu aceleași condiții de dublare a sumei împrumutate.
În cazul în care nivelurile DAE sau costurile totale depășesc plafoanele stabilite, acestea pot fi reduse la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie prin instanță sau prin entități de soluționare alternativă a litigiilor. Consumatorii pot solicita revizuirea contractului în caz de depășire a plafoanelor, iar creditorii sunt obligați să răspundă în maximum 30 de zile.
Dacă cererea de revizuire amiabilă este refuzată sau răspunsul întârzie mai mult de 45 de zile, consumatorii pot solicita instanței competente adaptarea contractului. De la depunerea cererii de adaptare judiciară, efectele contractului asupra consumatorului sunt suspendate, condiționat de o decizie a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.
Legea sancționează practici comerciale incorecte precum dobânzile excesive, clauzele care depășesc plafoanele de costuri, dobânzile penalizatoare care depășesc suma împrumutată și alte costuri ascunse. În scopul echilibrării și reducerii riscurilor contractuale, legea se aplică și contractelor în derulare la data intrării sale în vigoare, cu întârzieri la plată de cel mult 60 de zile.
Lasă un comentariu