După 378 de zile, echipajul părăsește habitatul simulat de pe Marte

După 378 de zile, echipajul părăsește habitatul simulat de pe Marte

ȘTIINȚĂ. Un echipaj format din 4 persoane a trăit și lucrat ca și cum ar fi fost pe Marte timp de mai bine de un an.

NASA are din nou în planuri misiuni cu echipaj uman dincolo de orbita joasă a Pământului pentru prima dată în ultimele decenii. Agenția și-a propus să trimită oameni pe Marte în anii 2030, însă există încă multe necunoscute despre cum vor gestiona astronauții stresul și izolarea în misiuni de lungă durată. Astăzi, știm puțin mai mult despre acest aspect, deoarece misiunea simulată pe Marte a NASA s-a încheiat, iar voluntarii au ieșit din habitatul lor asemănător cu cel marțian după 378 de zile.

Proiectul, cunoscut sub numele de Analog pentru Explorarea Sănătății și Performanței Echipajului (CHAPEA), a recreat condițiile unei misiuni marțiene pentru a testa reziliența echipajului. Echipa, condusă de comandantul Kelly Haston, a intrat în habitatul marțian imprimat 3D pe 25 iunie 2023 pentru a ajuta NASA să adune date despre cum ar putea oamenii să supraviețuiască pe termen lung pe Marte.

„Bună ziua. Este minunat să pot să vă salut pe toți”, a declarat Haston pe 6 iulie, după ce a ieșit din habitat. Deși experimentul CHAPEA s-a desfășurat pe Pământ, echipajul a experimentat o întârziere de comunicare de 22 de minute, similară cu cea pe care ar întâlni-o pe Marte. Asta înseamnă că singurele conversații în timp real pe care le-au avut în ultimele 378 de zile au fost doar între ei. Toți cei patru voluntari au ieșit nevătămați, semn că s-au înțeles bine pe parcursul misiunii.

Pe lângă izolarea socială, echipajul a trebuit să facă față și altor provocări. NASA i-a pus pe o dietă restrictivă, asemănătoare cu cea pe care ar avea-o astronauții pe Marte, consumând în mare parte alimente neperisabile care ar putea fi trimise pe planetă. Ei au cultivat și legume în habitat pentru a suplimenta rațiile alimentare. De asemenea, echipajul a trebuit să întrețină echipamentele și să participe la activități de cercetare, aspecte esențiale și pentru misiunile reale pe Marte.

NASA plănuiește încă două misiuni CHAPEA de lungă durată. Una va începe în primăvara anului 2025, iar o a treia este programată pentru 2026. Totuși, există anumite aspecte pe care NASA nu le poate testa pe Pământ și care ar putea reprezenta provocări majore pentru explorarea umană a Marte. De exemplu, gravitația marțiană este doar o treime din cea a Pământului, ceea ce ar putea avea impact asupra sănătății astronauților. De asemenea, Marte nu are un câmp magnetic, lăsând suprafața expusă la radiații intense care ar putea dăuna exploratorilor.

Un alt obstacol important este drumul până la Marte. NASA dezvoltă lansări cu echipaj pentru Programul Artemis, care va duce din nou oameni pe Lună. Agenția intenționează să construiască Stația Gateway pe orbita lunară, care ar putea servi drept punct de oprire pentru misiunile către Marte. Cu toate acestea, programul Artemis se confruntă deja cu întârzieri. Artemis II a fost amânată pentru 2025, iar aterizarea lunară Artemis III este programată pentru un an mai târziu.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.