Protestele contabililor și antreprenorilor împotriva noilor măsuri fiscale ale Guvernului

Protestele contabililor și antreprenorilor împotriva noilor măsuri fiscale ale Guvernului

PROTEST. Măsurile fiscale recente adoptate de Guvern au stârnit nemulțumirea contabililor, economiștilor și antreprenorilor, care au început să protesteze în toată țara. Astăzi, contabilii și antreprenorii din Iași, Timișoara și Bihor au ieșit în stradă cerând modificarea legislației fiscale. La Oradea, Iași și București, manifestanții au protestat împotriva implementării e-factura și e-TVA. Deși guvernanții i-au primit la discuții, situația nu pare să se fi rezolvat. Protestatarii au solicitat demisia ministrului de finanțe, Marcel Boloș.

Contabilii acuză Guvernul de „teroare fiscală” după introducerea obligatorie a sistemului e-Factura la începutul lunii. Antreprenorii, susținându-i, și-au exprimat propriile nemulțumiri. „Protestăm împotriva haosului din legislația fiscală. Suntem la capătul puterilor și cerem respect și consultare”, a declarat un protestatar.

Protestatarii au transmis guvernanților o listă cu zece revendicări. Prima dintre acestea solicită eliminarea sistemului e-TVA. De asemenea, contabilii cer modificarea sistemului e-Factura și eliminarea obligativității de a schimba casele de marcat cu modele compatibile cu codul QR. Ei solicită predictibilitate, dorind ca orice măsură nouă să fie anunțată cu cel puțin șase luni înainte de a intra în vigoare.

Contabilii și antreprenorii susțin că digitalizarea fiscală le complică mai mult munca decât îi ajută și cer înlocuirea ministrului de finanțe. „Jos e-TVA! Vrem concedii. Ne dă prea mult de lucru. Devenim secretarii ANAF-ului”, a declarat un contabil nemulțumit.

Premierul rămâne ferm în poziția sa. „Toți ne dorim reforme. Dar când le implementăm, nu mai sunt bune. ANAF-ul are nevoie de digitalizare după 30 de ani. Promitem acest lucru de 30 de ani. Avem cea mai mare evaziune fiscală din Europa”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Digitalizarea Fiscului este văzută ca o soluție pentru întărirea bugetului României. Statul pierde anual 35 de miliarde de lei din taxa pe valoarea adăugată neîncasată, conform ministrului de finanțe, Marcel Boloș, care citează date oficiale ale Uniunii Europene.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.