Creștere alarmantă a intoxicațiilor cu substanțe psihoactive la copii: „Vedem în jur de 50-60 de pacienți pe lună”

Creștere alarmantă a intoxicațiilor cu substanțe psihoactive la copii: „Vedem în jur de 50-60 de pacienți pe lună”

DEPENDENȚĂ. Tot mai mulți copii ajung la spital intoxicați voluntar cu substanțe psihoactive, avertizează dr. Viorela Nițescu, șefa Secției de Toxicologie de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Potrivit acesteia, în fiecare lună, spitalul primește între 50 și 60 de copii cu astfel de intoxicații, o creștere alarmantă care necesită o atenție sporită din partea autorităților și a părinților.

Dr. Viorela Nițescu, medic primar pediatru și toxicolog, subliniază că cele mai frecvent întâlnite substanțe sunt benzodiazepinele, inclusiv medicamente precum alprazolam, anxiar și lorazepam, care se eliberează doar cu prescripție specială de către specialiști. „Pe de-o parte, sunt medicamente pe care copiii și le procură din medicația proprie, unii dintre ei având probleme psihiatrice, iar pe de altă parte, și mult mai grav, sunt pastile obținute de la colegi sau prieteni”, a explicat dr. Nițescu.

Problema este agravată de prezența pastilelor contrafăcute pe piața neagră, care pot conține substanțe periculoase precum fentanyl sau amfetamine. „Există laboratoare ilegale în toată lumea, inclusiv în Europa, unde se fabrică pastile care imită designul celor legale, dar care nu respectă dozajele standard și sunt adesea contaminate cu alte substanțe psihoactive”, a adăugat dr. Nițescu.

În fiecare lună, aproximativ 10 copii ajung la Spitalul „Grigore Alexandrescu” cu intoxicație acută cu benzodiazepine. „Din fericire, durata de spitalizare și evoluția sub tratament sunt favorabile în peste 95% din cazuri, iar copiii se externează în maximum 48-72 de ore”, a precizat medicul.

Această creștere alarmantă a cazurilor de intoxicații cu substanțe psihoactive în rândul copiilor este un semnal de alarmă pentru părinți, educatori și autorități. Este esențială o mai bună informare și supraveghere a copiilor pentru a preveni accesul acestora la medicamente periculoase și pentru a combate fenomenul traficului de substanțe psihoactive.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.