USR acuză Guvernul pentru suplimentarea bugetului Sănătății cu doar 50 de bani: „o abordare minimalistă și insuficientă”

USR acuză Guvernul pentru suplimentarea bugetului Sănătății cu doar 50 de bani: „o abordare minimalistă și insuficientă”

SĂNĂTATE. Uniunea Salvați România (USR) acuză Guvernul de suplimentarea bugetului Sănătății într-un mod pe care îl consideră „pompieristic” și susține că medicii din ambulatoriu au fost „amăgiți” cu promisiuni insuficiente.

„Prin Hotărâre de Guvern, Marcel Ciolacu a aprobat recent o nouă suplimentare a bugetului Sănătății din Fondul de Rezervă, în contextul în care medicii protestează în stradă. Această măsură este doar o iluzie: o creștere a punctului de decontare cu doar 50 de bani. Pentru trimestrul IV al anului 2024, Guvernul Ciolacu promite o creștere de la 4,5 la 5 lei a punctului de decontare în ambulatoriile de specialitate”, a transmis USR printr-un comunicat.

Deputatul USR Adrian Wiener a subliniat că bugetul Casei de Asigurări de Sănătate nu asigură finanțarea până la sfârșitul anului pentru niciuna dintre componentele sistemului medical românesc, inclusiv spitalele, programele naționale și medicina prespitalicească.

„Marcel Ciolacu apare ca un salvator cu fiecare alocare din Fondul de Rezervă, dar uită să menționeze că problemele pe care pretinde că le rezolvă sunt create chiar de guvernul său. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu doar că refuză să explice public situația din sistemul sanitar, dar nu a răspuns niciodată când USR l-a chemat în Parlament pentru a prezenta starea reală a sistemului medical”, a afirmat Adrian Wiener, medic de profesie.

USR solicită „responsabilitate și predictibilitate” pentru Sănătate, cerând un „buget clar” și o asumare politică fermă.

„Aceste cabinete au cheltuieli în creștere din cauza inflației, multe dintre ele având împrumuturi sau leasing-uri pentru aparatură medicală. Salariile personalului trebuie să crească în mod firesc. Transferul poverii de la spitale către ambulatorii și medicina de familie nu poate fi realizat decât printr-o finanțare predictibilă și adecvată a acestor sectoare esențiale. Politica de suplimentare de ultim moment din Fondul de Rezervă, care lasă intenționat anumite domenii subfinanțate, trebuie să înceteze”, a mai declarat Adrian Wiener.

Guvernul a adoptat joi o hotărâre prin care se alocă 3 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul Fondului național unic al asigurărilor sociale de sănătate.

Potrivit unui comunicat al CNAS, această alocare va permite, în trimestrul IV al anului 2024, majorarea valorii punctului pe serviciu medical în ambulatoriile de specialitate pentru specialități clinice de la 4,5 la 5 lei. De asemenea, va menține valorile punctelor „per capita” și pe serviciu în asistența medicală primară, precum și valoarea lunară pentru asistența medicală dentară.

CNAS susține că aceste măsuri vor asigura accesul neîntrerupt al pacienților la servicii medicale și vor oferi predictibilitate financiară furnizorilor de servicii medicale

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.